Pàgines

dimecres, 3 de setembre del 2014

Velika Plannina. De planina res de res !

Segons la previsió meterològica avui sembla que no plourà tot i que tampoc farà un dia radiant de sol i sense núvols. És a dir, estarà força tapadot i prou.

Anem fins al poble de Kamnik i d'allà prenem una carretera direcció nord per la vall del riu Bistrica fins al peu de l'aeri que ens enlairarà a l'estació d'esquí de Velika Plannina. Aquest aeri és el quart més llarg del món dels de cable directe entre el punt de sortida i el d'arribada, és a dir, sense torres intermitges.

Teníem previst fer una excursió del llibre "Slovenia car tours and walks" consistent en pujar amb aeri, posteriorment agafar un telecadira fins als 1.666 metres i a partir d'allà fer l'excursió a peu de baixada fins Stahovica, visitant l'altiplà i les cabanes de Velika Plannina. Però ens trobem que el telecadira està fora de servei, de fet té pinta d'estar abandonat. La guia és del 2010 però en aquests quatre anys pot haver passat de  tot: falta de neu? crisis?...

L'aeri ens deixa a uns 1350 metres i a peu fem el recorregut del telecadira (no té pèrdua) fins a dalt on fa una important ventolera i la sensació de fred és acusada. Sort que anem ben equipats amb plumons i bones botes. Tot i que la Queralt va còmodament asseguda a la motxilla que carrega en Marc, diu que fins aquí hem arribat !.


Per sort hi ha un refugi on ens arrasem del fred i la Queralt aprofita per dinar. La senyora del refugi no entén gaire l'anglès i m'acompanya la salsitxa amb una col i mongetes vermelles amb vinagre enlloc de patata o arròs com li havia demanat...  Mentrestant en Marc que no s'arruga i té ganes d'arribar fins a les cabanes, acaba de fer l'excursió fins a l'altiplà on hi ha repartides a les pastures les 50 cabanes  de pastors tradicionals i úniques d'aquesta regió. La majoria son rèpliques ja que les originals van ser reduïdes a cendres pels alemanys durant la segona guerra mundial. Torna a recollir-nos, mengem una mica i tirem avall ja que cauen quatre gotes i  no fos que la cosa vagi a més.

Per la tarda visitem Kamnik que és un petit poblet medieval amb un castell i una esglèsia amb cripta (aquí no és habitual). Acabem la tarda berenant en un agradable cafè amb children corner que és la delícia de petits i grans. Uns perquè juguen i els altres perquè es relaxen.

Arribem aviat a Celje i passem pel centre comercial de la ciutat per proveir el rebost i fer una ullada ràpida abans de tornar a casa.